A dolgok internete a feldolgozóiparban

Az információs társadalom infrastruktúrája

2018. július 12., csütörtök, 06:00

Címkék: anyagmozgatás Flexlink Internet of Things ipar 4.0 raktárlogisztika raktártechnika

Az internet kétségkívül felforgatta a világot. Minden, a zsebünkben lapuló telefontól kezdve az általunk vezetett autókig intelligens, összekapcsolt termékekké változott. Megvalósulhat ez a koncepció a feldolgozóiparban is? A gyártási folyamatok digitalizálása lehetővé teszi a szűk keresztmetszetek egyszerű azonosítását és a termelés lehető leghatékonyabb rendszerének megvalósítását.

A dolgok internete (IoT) olyan fizikai eszközök – például a szenzorokkal, szoftverekkel és hálózati kapcsolatokkal beágyazott gépek vagy járművek – hálózata, amely lehetővé teszi az adatok összegyűjtését, tárolását és cseréjét. Ma már számos eszközünk rendelkezik online kapcsolattal, és a csatlakoztatott eszközök száma gyors növekedést mutat. Az elkövetkező években a fejlesztések várhatóan az adatgyűjtésre és -tárolásra összpontosítanak, biztonságosabbá téve az információk online tárolását és kezelését.

A dolgok internete a negyedik ipari forradalom egyik sarokköve. Az ipar 4.0 koncepció pedig bevezette az intelligens hálózatok rendszerét, amelyek autonóm módon képesek egymás irányítására különböző gépek, munkadarabok és rendszerek az egész termelési láncra kiterjedő összekapcsolásával.

A termelés optimalizálása és az állásidő csökkentése

Amikor a dolgok internete a feldolgozóiparban jelenik meg, gyakran IIoT, vagyis ipari dolgok internete néven bukkan fel. Az IoT számos pozitív dolgot képes generálni a feldolgozóiparban, megkönnyíti például a raktározást és a logisztikát, jó betekintést nyújt a termékek használatába, ami hozzájárul a testreszabott termékfejlesztéshez, valamint a termelés optimalizálásához. Az adatokból kiderül, hogy hogyan teljesítenek a gépek egyénileg és csoportosan, mennyi energiát fogyasztanak, és milyen állapotban vannak. Az összegyűjtött adatok elemzésre kerülnek, ami lehetővé teszi, hogy megtaláljuk a termelés szűk keresztmetszeteit, és áttekintést kaphatunk arról, hogyan használjuk erőforrásainkat a hatékonyság növelése érdekében. Az erőforrások megőrzése mind a gazdaság, mind a környezet számára előnyös. Az energia értékes erőforrás, amelyet nem szabad elpazarolni. A különböző gyártósorok és gyárak összehasonlításával felismerhető, ha egyes gépek jobban teljesítenek, mint mások. Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik a megelőző karbantartás bevezetését is. Így növelhető a gépek rendelkezésre állása, és teljes kontrollt kaphatunk a termelés felett.

Egy gép, vagy egy teljes gyártósor hálózatosítása

Ahhoz, hogy a dolgok internetét bevezessük a gyártósoron, a legfontosabb az internetkapcsolat megteremtése. A telepítési folyamat egyszerű, gyors és egyedi igényekhez adaptálható, függetlenül attól, hogy csak egy gépet vagy egy teljes gyártósort csatlakoztatunk. Kiválaszthatjuk, hogy milyen adatokat szeretnénk gyűjteni és milyen információkat szeretnénk tárolni. Ha túllépjük a gép kapacitását, az IoT-alapú rendszer e-mail vagy szöveges üzenet küldésével figyelmeztet minket. A figyelmeztetések miértjét és mikorját is testreszabhatjuk, így megakadályozható a gépek károsodása, és minimalizálható az állásidő.

A gépek beállításainak testreszabása

Az egyszerű és felhasználóbarát eljárás kevés karbantartást és szervizelést igényel. Az adatelemzőknek azonban széles körű ismeretekkel kell rendelkezniük a termelési folyamatokról, hogy képesek legyenek a megfelelő következtetések levonására. Az adatok pontos megértése lehetővé teszi a gépek hatékony beállítását az adott üzleti és gyártási tevékenységhez. A fő kihívás a biztonság kérdése. Amennyiben a felhőben információt tárolunk, nagyon fontos a kapcsolat biztonsága. Ehhez már számos megoldás elérhető a piacon.

Intelligens, összekapcsolt anyagáramlási megoldások

A jövő ezen a téren nagyon fényesnek mutatkozik. Számos elemzést végeztek már a dolgok internete jövőbeli gazdasági hatásairól. A McKinsey szerint a dolgok internete 2025-re évente akár 11,1 billió dollár értéket is generálhat a gazdaságban. A FlexLink által a kompetencia növelésére fordított befektetések révén intelligens, összekapcsolt megoldásokat képes kínálni az ügyfeleknek.

Jonas Rahm

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek