Jelölő- és gravírozólézerek a Sismától 1. rész

2016. április 11., hétfő, 19:48

Címkék: EASY gravírozás Helvet Kft. jelöléstechnika lézeres jelölés lézertechnológia sisma

A különböző gyártott alkatrészek tekintetében egyre nagyobb igény mutatkozik a nemcsak tartós, de esztétikus és gyors jelölésre, feliratozásra a könnyebb és gyorsabb azonosíthatóság érdekében.

A Sisma világszerte elismert vállalat az 1961-es alapítása óta a kiemelkedően magas precizitású gépek tervezése és gyártása terén. A független és modern tervező- és termelőszervezetet a Sisma jól képzett humán erőforrással ötvözi, garantálva a legmagasabb szintű minőséget és a széles körű, azonnali támogatást.

A temérdek tapasztalat és műszaki know-how a hatékony termelékenységgel és innovatív megközelítéssel együtt azonnal reagál a piac változásaira. Ezt segíti elő az egyedi, személyre szabott gépek létrehozásának lehetősége is.

A tervezési és gyártási sokoldalúság a hosszú – több mint 50 éves – út alatt a precíziós mechanika és ipari automatizálás területén a lézerforrások és hegesztő-, jelölő-, 3D- és vágórendszerek meghatározó vállalatává tette a Sismát. A Sisma lézereket teljes egészében a vállalaton belül tervezik és fejlesztik. Ideális megoldást jelentenek a minőséget és megbízhatóságot kereső partnerek számára, jó ár/érték arány mellett. Az ügyfelek igényeit ismerve, kérésre egyedi tervezésű megoldások is készülnek.

A Helvet kínálatában már 2015 tavasza óta elérhetőek a Sisma lézerhegesztő gépei, melyek teljesítményben, használhatóságban és szoftveresen is jó alternatíváját jelentik az itthon ismert típusoknak, míg árfekvésük lényegesen kedvezőbb. Erről mára már több hazai vállalat is meggyőződhetett. Hasonló jellemzőkkel bírnak a Sisma jelölő- és gravírozólézer-rendszerei.

Egy normál, általánosságban alkalmazott jelölés általában 1-2 másodpercet vesz igénybe, a jelölés felületétől és a kívánt mélységtől függően. Bármilyen szöveg, számsor, kép, vonalkód, adatmátrix, QR-kód, adatlap stb. felvihető szinte bármilyen anyagra.

Komplett jelölőlézerek

EASY sorozat

Az EASY sorozat jelenti a kínálat méretben legkisebb tagjait. A zárt Easy és a nyitott Easy Open mindenes lézerjelölő rendszerek. Mindkét változatot a nagyfokú használati rugalmasság jellemzi, motoros Z tengellyel szerelt modellek. Az asztalmérete 520×290 mm, így kis külső mérete ellenére a legtöbb jelölési feladathoz megfelelő.

Lézervezérlő szoftver

A lézerjelölő vezérléséhez a szoftvert teljes egészében a Sisma fejlesztette. Az interfész moduláris felépítésű, így biztosítva a személyre szabhatóságot és fejleszthetőséget. A funkciók könnyen, egyszerűen használhatók, még a bonyolultabb műveletek esetében is.

Főbb jellemzők:

 • Akár 10 különböző paraméter-összeállítás minden munkához, maximum 10 különböző módú gravírozáshoz, mellyel egyetlen munka esetében különböző eredményeink lesznek. Minden paraméter-összeállításhoz ki tudjuk választani a teljesítményszintet, frekvenciát, sebességet, a feltöltési távot, a feltöltés dőlését stb.
 • „Gyors szöveg” opció: egyszeri vonallal gyorsan gravírozhat a betűk keretének és annak felöltése nélkül.
 • Képek különböző típusú felosztása, mellyel gyűrűn vagy hengeres tárgyon gravírozhat.
 • Multifunkció: egy fájlból mátrixot generálhat azért, hogy több darabra gravírozza ugyanazt a képet. Egyszerűen válassza ki a tárgyat, állítsa be a sorok és oszlopok számát, adja meg az eltolást a két tárgy között, és kezdje el a jelölést.
 • A munkaterület (fókuszálólencséktől függően), a fájlok és a munkadarabok intuitív kezelése.
 • Az összes beállítás projektként való elmentése, mellyel a későbbiekben gyorsan behívhatók a paraméterek, és könnyen megismételhető ugyanaz a munka.
 • Vonalkód vagy adatmátrix (DataMatrix) egyszerűen kezelhető mint speciális szöveg.
 • Változók egyszerű használata azért, hogy egy sor különböző szöveget vagy számot gravírozzon. Importálhat .txt vagy .csv fájlformátumot.
 • Fénykép gravírozása (kompatibilis .bmp, .png, .jpg, .tiff formátumokkal).
 • Munkaterület elrendezésének interaktív kezelése (*).
 • Akár 4-tengelyes gép vezérlése (*).
 • A munkasíkon belüli különböző munkák, akár különböző magasságokban történő programozásának lehetősége (*).
 • Fejlett központosító rendszer gyűrűkön vagy hengeren (*).
 • Kamerának előkészítve (*).
 • A gép távvezérlésének lehetősége egy másik számítógépről (*).

(*) Csak a Prisma szoftverrel

A szoftver interfész .NET és C# TCP-IP protokoll alapú, így könnyen fejleszthető akármilyen egyedi interfész és funkciók. Ezáltal lehetővé válik, hogy külső eszközökhöz, pl. vonalkódolvasóhoz, külső adatbázishoz és más, egyedi rendszerekhez kapcsolódjon.

Alkalmazási területek

A lehetséges műveletek: jelölés, dekoráció, feketítés, foltosítás, selyemfény, festékleválasztás, 2D és 3D gravírozás, mikrovágás, habosítás (műanyagon). Képes jelölni neveket, írott, összetett szövegeket, darabok címeit és jellemzőit, logókat, képeket (vektoros és bitmap), QR-kódokat, adatmátrixot és vonalkódot, fix és változó adatot bármilyen irányítási rendszerrel összekapcsolva. Lehetséges olyan eljárások végzése is, mint hamisításmegelőző textúrázás. A tartozék szoftverhez ingyenesen letölthetőek a frissítések és az útmutató.

Néhány példa a különféle alkalmazásokra:

A kiegészítők széles köre alkalmazható: elszívó, motorizált forgató, webkameraszett stb.

Fókuszálólencsék

A családhoz 3-féle fókuszlencséből választhatunk, mellyel változik a jelölhető terület mérete és a lencse és a jelölési felület közötti távolság.

Távvezérlés

További érdekesség, hogy az Easy család Teamviewer alapú szoftverrel távolról vezérelhető. Normál internetkapcsolaton keresztül, technikus jelenléte nélkül.

Az Easy sorozat legfontosabb jellemzői:

 • 6 és 50 watt közötti teljesítményű Nd:YAG, illetve Yb lézer
 • 100×100 mm-es standard jelölési méret (opciós lencsékkel változtatható)
 • Motoros Z tengely 290 mm-es mozgástartománnyal
 • Zárt (520×290 mm munkafelület) és nyitott verzió
 • Nyílt szoftverrel, használatra készen

Folytatjuk

szabolcs.walter@helvet.hu

www.helvet.hu

Kapcsolódó cikkek:

Jelölő- és gravírozólézerek a Sismától 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek