Utazás a digitalizált termékek világába 3. rész

Az automatizált mezőgazdaságtól a bionikus pókokig számtalan fejlesztés mutatkozott be a Festo hollandiai leányvállalatának delfti központjában tartott sajtókonferencián.

2019. január 07., hétfő, 06:01

Címkék: automatizálás Bionic Bionic Learning Network Festo folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés

Tíz évvel ezelőtt indított útjára a Festo Bionic Learning Network projektet neves egyetemekkel, intézetekkel és fejlesztési cégekkel együttműködve. A projekt célja a természet ihlette bionikus szerkezetek létrehozása és azok az ipari automatizálásba történő átültetése. A projekt szorosan kapcsolódik a vállalat innovációs folyamataihoz.

A természettől ellesett egyedi mozgásformák

A Bionic Learning Network jövőbe mutató koncepciói olyan fejlesztési platformként szolgálnak, amelyek a gyártási koncepcióktól a sorozatgyártásig, a szoftverig és a vezérléstechnikáig egyesítik a technológiák és az alkatrészek széles skáláját.

AquaJellies - autonóm viselkedés kollektívában

Természetes modelljükhöz hasonlóan az AquaJellies elegánsan és látszólag könnyedén mozog a vízben. Ezt az adaptív tapogatók biztosítják, amelyeket elektromos hajtás vezérel a medúzák testén belül. Az integrált kommunikációs és érzékelő technológia, valamint a valós idejű diagnosztika lehetővé teszi több medúza összehangolt, kollektív viselkedését, még korlátozott térben is. Az egyes AquaJelly egyedek aktuális állapotának figyelése egy alkalmazáson keresztül valósítható meg. Az AquaJellies 2.0 fejlesztéssel képet kaphatunk arról, hogyan néznek majd ki a jövő vízkezelésre tervezett hatékony rendszerei. A folyamat- és az állapotfigyelés fontos szerepet töltenek be a feldolgozóiparban használt valamennyi berendezésben, nemkülönben a vízkezelésben is. Az önszerveződés már a szennyvízkezelésben is megtalálható, például amikor az összegyűjtött esővíz több decentralizált esővíz medencéből egy központi szennyvíztisztítóba kerül. Az állapotfigyelés ugyanakkor hatékony üzemeltetést, szervizelést és karbantartást tesz lehetővé.

Autonóm viselkedés az integrált kommunikációs és érzékelő technológiával

A Festo 2008-ban mutatta be az AquaJellies berendezést. 2018 új fejlesztéseinek a szaltózó pók és a repülő róka számítottak.

BionicWheelBot: szaltózó pók a Szaharából

A BionicWheelBot biológiai modellje a Szahara szélén található Erg Chebbi sivatagban él. A marokkói szaltózó pók (Cebrennus rechenbergi) ugyanúgy mozog, mint minden más pók, ugyanakkor a gördülés és a bukfencezés kombinációjával is képes előre haladni. Ezáltal ideálisan alkalmazkodott a környezetéhez: a guruló módszerrel egyenletes talajon kétszer olyan gyors, mint járás közben. A pókot felfedező Rechenberg professzor és csapata először számos prototípust készített a BionicWheelBot számára. E kiterjedt tanulmányok alapján a Festo-val együtt fejlesztették tovább a mesterséges pók kinematikáját és meghajtási koncepcióját.

Mechatronikus rendszer: biológiai modellen alapuló bonyolult kinematika

A BionicWheelBot gördülő üzemmódban a meghosszabbított lábpárral hajtja magát előre

Átmenet sétából gurulásba

A BionicWheelBot egy átlagos pókhoz hasonlóan képes járni, ilyenkor nyolc lábából hatot használ. A gurulás megkezdéséhez a bionikus pók három lábpárát behajlítja, így képez kereket testének mindkét oldalán. Ezután kinyújtja a séta közben nem használt meghosszabbított negyedik lábpárat és azzal hajtja magát előre gurulás közben. Ezáltal még egyenetlen terepen is képes továbbhaladni.

Guruló üzemmódban a BionicWheelBot teljes testével bukfencezik, akárcsak a valódi szaltózó pók. Integrált inerciális érzékelőjének köszönhetően mindig tudja, hogy milyen pozícióban van, és mikor kell ismét előre hajtania magát. A bionikus szaltózás sokkal gyorsabb, mint a gyaloglás, és akár öt százalékos emelkedőkön is végrehajtható.

Folytatjuk

Kapcsolódó cikk:

Utazás a digitalizált termékek világába 4. rész

Utazás a digitalizált termékek világába 2. rész

Utazás a digitalizált termékek világába 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek