Új EPLAN bővítő modul

EPLAN Design Space Exchange

2015. március 11., szerda, 11:21

Címkék: eplan EPLAN Design Space Exchange tervezés vezérlőszekrény

Amikor egyedi igényeknek megfelelő vezérlő szekrényekbe kell beépítenünk egy adott vezérlést, a készülékek helyigénye miatt problémákba ütközhetünk. Az új bővítő modul a villamos- és gépészmérnöki tervezés közötti együttműködés megteremtésével leegyszerűsíti az elektronikai- és vezérlőrendszerek virtuális modellezését.

Az EPLAN Design Space Exchange modul (DSE) támogatja az elektromos és a gépészeti tervezés közötti adatcserét a vezérlőszekrények tervezése és vezérléstechnológiájának kialakítása során. Az EPLAN és a Cideon MCAD szakemberei által fejlesztett bővítő modul az EPLAN Pro Panel Professional szoftverhez vásárolható meg az EPLAN Platform 2.4-es verziójának megjelenésétől kezdődően és kompatibilis az Autodesk Inventor 2014 és 2015 verzióival. „Amíg nincs meg az üres szekrény modellünk, addig nem tudjuk elkészíteni benne a szerelési elrendezést, enélkül pedig nem hozható létre a berendezés végleges terve. Ezt a problémát oldja meg az EPLAN Design Space Exchange bővítő modul.” – jelentette ki Thomas Weichsel, az EPLAN termékmenedzsere.

A DSE modul a szerelőpanel, vagy a vezérlőszekrény telepítéséhez szükséges helyigényt figyelembe vevő gépészeti terv parametrikus 3D geometriai adatmodelljét veszi alapul. A DSE modul hozzáfér a kapcsolószekrény modelljének 3D CAD adataihoz és elérhetővé teszi azokat az EPLAN Platform számára, így az EPLAN Pro Panel segítségével elkészíthetjük a szerelési elrendezést. A 3D szerelési elrendezést a szerelési térben hozzuk létre a villamos tervben meghatározott automatizálási koncepciónak megfelelően. Végül minden beépítésre szánt elektromos berendezés virtuálisan elrendezhető, figyelembe véve a térbeli viszonyokat és a minimális távolságra vonatkozó gyártói előírásokat, melynek következtében nem fordulhatnak elő ütközések, hibás elhelyezések.

Az EPLAN Design Space Exchange (DSE) modul támogatja az adatcserét a kapcsolóberendezések és a vezérlőszekrények gépészeti tervezése, valamint vezérléstechnológiájának kialakítása során.

Huzalozás virtuális prototípusokban

A vezérlőszekrény virtuális prototípusa alapul szolgál többek között a virtuális bekötések, ill. az optimális vezeték útvonalak és a huzalok megfelelő hosszúságának meghatározása során. A virtuális szerelési tér létrehozása után az EPLAN Design Space Exchange modul a furatok, menetek, áttörések és kivágások összes szükséges adatát a 3D gépészeti modellbe integrálja, egyetlen gombnyomásra. Az Autodesk Inventorban a DSE modul segítségével létrejön egy virtuális modell, mely tartalmazza a gépészeti tervezés számára szükséges összes furatot és kivágást. A modell teljesen parametrikus és natív Autodesk Inventor geometria adatokból áll, így könnyű a gyártási eljárás során elkészülő  darabjegyzékek és gyártási rajzok integrációja. Amíg a gépészeti tervezés korrekt alapot nyújt a gyártáshoz, az elektronikai tervezés során teljes megvalósulási tervdokumentációt hozhatunk létre, mint  például a sorkapocslécek és huzalkötegek automatikus összeszerelését az összes szükséges kapcsolási, szerelési és gyártási rajzzal, darabjegyzékkel, eszköz- és csatlakozólistával együtt. Az előnyöket Weichsel így foglalta össze: „Az adatok szinkronizálása lecsökkenti a potenciális hibaforrásokat és a termékfejlesztési költségeket, időt takarít meg, miközben nagyban javítja a készülő dokumentáció minőségét is.”

www.eplan.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek