Csatlakozásra kész és strapabíró

Új konfekciókat és kábeleket mutatott be a Lapp az SPS IPC Drives kiállításon

2016. november 28., hétfő, 06:00

Címkék: csatlakozás-technika csatlakozó kábel kábelkonfekcionálás kábeltechnológia Lapp ÖLFLEX® CONNECT SPS IPC Drives 2016

Az ipar egyre inkább a kész, konfekcionált megoldások felé fordul, melyek azonnal beépíthetők a gépekbe és a berendezésekbe. A Lapp-csoport figyelemmel követi ezt a trendet, és tovább bővíti a konfekcionált csatlakozó megoldásokat tartalmazó portfólióját.

A stuttgarti technológiai piacvezető a november 22–24. között megrendezésre kerülő SPS IPC Drives kiállításon (a 6-os pavilonban, a 258-as standon) mutatta be többek között új ÖLFLEX CONNECT SERVO csatlakozóit, a szervokonfekciók új családját, melyek innovatív, félig automatizált gyártási eljárással készülnek. További csatlakozók érkeztek a Siemens új szabályozógenerációjához, valamint a Fanuc hajtóművekhez, utóbbiak az újfajta fröccsöntési eljárásnak köszönhetően különösen kompakt kivitelűek és tömörek. A HITRONIC – azaz az optikai kábelrendszerek – területén új ügyfélspecifikus konfekciómegoldásokat tartalmazó portfólió jelenik meg, elsősorban ipari alkalmazások számára. „Egyre nő a rendszermegoldások iránti igény, ezért tovább bővítjük ÖLFLEX CONNECT kezdeményezésünket” – nyilatkozta Georg Stawowy, a Lapp Holding AG elnök-vezérigazgatója. A konfekcionált vezetékek egyre bővülő választékával a Lapp cég elébe megy a gépgyártás területén működő számos olyan cég igényeinek, amelyek a saját szakterületükre kívánnak koncentrálni. Ezenkívül a Lapp új, nagy dinamikájú energialáncokat és strapabíró érzékelő-működtető vezetékeket, valamint a kábeliparban elsőként antisztatikus vezetékeket mutat majd be.

Új ÖLFLEX CONNECT SERVO csatlakozó           

A Lapp csoport stratégiájának egyik fontos pillére az ÖLFLEX CONNECT SERVO. Ezeknél a szervokonfekcióknál a kábel és a csatlakozó összekötése részben automatizált módon történik, ami előnyösen hat a minőségre és az árnyékoló hatásra. A LAPP két további változattal jelentkezett az SPS alkalmából:

Hajtásoldalon immár nemcsak Siemens, SEW és Rockwell, hanem mostantól Fanuc szabványú hajtásokhoz is kapható lesz csatlakozó. A Fanuc csatlakozó műszaki szempontból igazi újdonság: először két különböző műanyagból álló masszával öntik körbe, majd megkapja a végső fröccsöntést, ami kisebb méretet és nagyobb tömörséget tesz lehetővé. Ennek a Lapp vékony kábeleivel kombinálva helytakarékos, kis hajlítási sugarú konfekció az eredménye, ami különösen jól jön a kompakt gépek gyártói számára. A csatlakozó további előnyei: a kábel beépített tömítéssel rendelkezik, így nem veszik el az összeszereléskor, és a fröccsöntött csatlakozóban csavarok sincsenek.

Vezérlésoldalon a Lapp „booksize” formátumú, kifejezetten a Siemens új szabályozógenerációjához fejlesztett csatlakozóval jelentkezett. Ezzel a Lapp az egyedüli gyártó, aki költséghatékony alternatívát kínál a Siemens csatlakozókhoz. S itt még nincs vége: az ÖLFLEX CONNECT SERVO esetében a kábelereket csavarozás helyett részben automatizált módon rákrimpelik a csatlakozóban lévő érintkezőkre, ami rendkívül tartós, gáztömör kapcsolatot eredményez, és gátolja az érintkező oxidációját.

Ügyfélspecifikus HITRONIC optikai kábel konfekciók

Az ÖLFLEX CONNECT portfólió nem csak rézalapú konfekciókat, hanem optikai kábeleket is tartalmaz. A Lapp az SPS alkalmából használatra kész HITRONIC optikai kábel konfekciókkal bővítette az ipari és irodai alkalmazások választékát. A HITRONIC méteráruk széles választékából a felhasználók saját igényeikhez igazodó optikaikábel-csatlakozó konfekciókat állíthatnak össze, ezzel üvegszálas kábelek alkalmazása esetén megtakaríthatják a költséges vésési, csatlakoztatási és fektetési technikát. A konfekcionált kábelek a helyszínen fektethetők, közvetlenül csatlakoztathatók a rendszerhez, és azonnal üzembe helyezhetők (Plug&Play).

ÖLFLEX CHAIN 90 P/CP high-end ipari kábel

Az új ÖLFLEX CHAIN 90 P/CP a Lapp Extended Line Performance osztályának tagja, és olyan felhasználók számára készült, akik a legszigorúbb követelményeket támasztják az állandóan mozgásban lévő energialáncokkal szemben. A meghosszabbított karbantartási időközű vezeték magas kopásállóságú, és vágásálló PUR külső köpennyel, valamint hidegben is rugalmas TPE speciális érszigeteléssel rendelkezik. Ennek köszönhetően egyaránt tökéletesen alkalmas bel- és kültéri használatra, elsősorban ipari meghajtásokban, de akár szélturbinákban vagy elektromos autókban is, ahol a helyszűke miatt rendszerint nagyon kis hajlítási sugárra van szükség. Rendkívüli mértékben ellenáll az ásványolaj-alapú kenőanyagoknak, UV- és az időjárásálló, halogénmentes és erősen lángálló. Mindezeken felül az ÖLFLEX CHAIN 90 P/CP UL/cUL tanúsítvánnyal is rendelkezik, tehát alkalmazása Észak-Amerikában is engedélyezett, nem utolsósorban a megnövelt, 1 000 V-os üzemi feszültségnek köszönhetően. A vezeték árnyékolatlan (P) és árnyékolt (CP) kivitelben kapható.

Az új ÖLFLEX CHAIN 90 P/CP a Lapp Extended Line Performance osztályának tagja, és olyan felhasználók számára készült, akik a legszigorúbb követelményeket támasztják az állandóan mozgásban lévő energialáncokkal szemben.

UNITRONIC ROBUST S/A érzékelők és működtetők kábelezéséhez

Nem kevésbé ellenálló az új UNITRONIC ROBUST S/A érzékelővezeték, az érzékelők és működtetők közötti jeltovábbításra készült vezeték. A Lapp vezérlő-, Ethernet- és buszvezetékeket tartalmazó ROBUST családjának új tagja. A Lapp ROBUST vezetékek erőssége például az élelmiszeriparban vagy akár olyan egyéb ágazatokban mutatkozik meg, ahol különböző tisztítószerek vagy bioolajok hatásának vannak kitéve. A ROBUST nagy teljesítményű anyaga ellenáll a hideg és a forró víznek, e téren más anyagokkal összevetve lényegesen kisebb a vízfelvétele. Rögzített fektetés esetén az üzemihőmérséklet-tartománya –50 és +90 °C között, mozgó állapotban pedig –40 és +90 °C között van. Elsősorban nedves területeken, valamint kültéri alkalmazásokban használható.

Az UNITRONIC ROBUST S/A a Lapp vezérlő-, Ethernet- és buszvezetékeket tartalmazó ROBUST családjának új tagja. A Lapp ROBUST vezetékeinek erősségei például az élelmiszeriparban mutatkoznak meg.

TRBS 2153 szerinti antisztatikus vezetékek

Valódi csemege a Lapp standján és igazi újdonság a kábeliparban: az antisztatikus vezetékek. Ezek a vezetékek nagyobb biztonságot nyújtanak minden olyan helyen, ahol az elektrosztatikus feltöltődés következtében keletkező szikra katasztrófához vezethet, pl. az olajfúró platformokon, a finomítókban vagy akár a fa- és lisztfeldolgozásban. E veszély kiküszöböléséhez antisztatikus köpenyű tápellátó vezetéket fejlesztett ki. A norvég Aker Solutions cég már használja őket tengeri olajfúró platformjain. A köpeny anyagának összetétele és gyártása szabadalmaztatott. A megoldás egyszerű: a köpeny a vezetőképességet növelő adalékanyagot tartalmazó műanyagból készül. A Lapp-csoport az első olyan gyártó a világon, amely ilyen antisztatikus kábelt kínál. Az ilyen tulajdonságú, különböző kábeltípusokat a Lapp külön megrendelésre szállítja.

www.lapphungaria.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek