A vezérlőrelék következő generációja

2019. július 11., csütörtök, 21:06

Címkék: eaton IT IT infrastruktúra IT menedzsment vezérlés vezérléstechnika vezérlő

Az évek során használt relék, melyeket gyakran neveznek okosreléknek vagy egyszerű automatizálási rendszernek évek óta biztosítják a világ különböző elektromos rendszereinek vezérlését. Ezek közül a készülékek közül sokat felváltottak a programozható logikai vezérlők és a modern „okosrelék”. Mindemellett a mai napig hihetetlenül fontos e készülékek szerepe mind az ipari, mind a kereskedelmi folyamatokban. Az Eaton új easyE4 készüléke a vezérlőrelék következő generációját képviseli.

A vezérlőket érintő változások

A közelmúltban a rendelkezésre álló be- és kimenetek illetve a programozási nyelvek korlátozott száma jelentős akadályt jelentett a kisvezérlők használatában. Ma már ez nem jelent gondot, mivel az új modellek lokálisan akár 188 I/O-t is kezelhetnek, így az alkalmazások széles körében ideális megoldást nyújtanak. Különböző analóg és digitális bővítő modulok csatlakoztathatóak lokálisan egy alapkészülékhez, végső soron rugalmasabb kialakítást tesznek lehetővé a programozók számára.

Egy lépéssel a hagyományos programozás előtt

Azoknak a gyártóknak és programozóknak, akik rendelkeznek tapasztalatokkal az ehhez hasonló technológiák kezelésében, nem fog problémát okozni az új eszközök használata. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a felhasználóknak lehetőségük van strukturált szöveget (ST) vagy az EDP nyelvet használni. Az programozási felület lehetővé teszi megszakítási funkciók és UF-ek (felhasználói funkcióblokkok) létrehozását is.

Az új technológia felhasználói az új létradiagram segítségével a legmodernebb programozást is alkalmazhatják. A felhasználók a funkcióblokkokat akár közvetlenül a kapcsolási rajzba isintegrálhatják - a soros vagy párhuzamos kapcsolatok számának korlátozása nélkül. Ez a programozási módszer növeli a strukturálási lehetőségek számát, ezáltal megkönnyíti a programozási logika követését.

Kiemelkedő lehetőségeinek köszönhetően az új easyE4 komplexebb gépeket is vezérelhet

Hálózatfejlesztés és az IoT

A kommunikációs lehetőségek a kis illetve intelligens automatizálási rendszerek egyik legfontosabb funkcióját jelentik. Az easyE4-hez mind az Ethernet, mind a Modbus TCP használható programozáshoz illetve kommunikációhoz. A készülékek közötti kommunikáció tekintetében az easyE4 megfelel az easy800 kisvezérlőnek, azzal a különbséggel, hogy az Easy-Net helyett Ethernet protokollt használ.

Az új és integrált Ethernet interfészen keresztül a termék bármely LAN/WLAN routerhez csatlakoztatható, így sikeresen integrálható az IIoT hálózatokba is. A hasonló termékek használatában járatos felhasználók többsége az átállás ellenére sem fogja észrevenni a CAN alapú Easy-Net protokoll hiányát.

Széleskörűbb felhasználás és automatizálás

Az easyE4 számos alkalmazási lehetőséget nyit meg, különösen a gépgyártás területén. Az inkrementális dekóderek további hardver nélkül csatlakoztathatók, továbbá a bemenetek megszakítási funkciói akár előre definiált rutinokat hajthatnak végre.

A strukturált szöveg használata a kisvezérlőknél az automatizálási rendszerek szövegalapú programozásának elsajátítását költséghatékony módon teszi lehetővé. A szimuláció lehetővé teszi, hogy feladatunkat készülék nélkül ellenőrizzük. Röviden: az easyE4 minden felhasználó számára nagyon könnyen használható struktúrát tesz lehetővé.

Az easyE4 lokálisan akár 188 I/O-ig bővíthető

Fejlett vizualizáció

Köztudomású, hogy a legújabb technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a modern kisvezérlők egyben kisméretű vizualizációs eszközök is. Az easyE4 ezen túlmenően számos más megjelenítési fejlesztést is tartalmaz, úgymint a többnyelvű képességek, valamint több szín használata a maszkok tervezéséhez. A tartalmak kijelzéséhez három különböző színű háttérvilágítás közül lehet választani, de van lehetőség arra is, hogy egy okostelefonon vagy tableten keresztül, színesben jelenjenek meg a tartalmak.

A mai készülékek, amelyek képesek egyszerre több funkciót és több csatlakoztatott eszközt kezelni, kiváló példái a villamosenergiai iparban napjainkban végbemenő innovációs folyamatoknak. Könnyebbé, kényelmesebbé és gyorsabbá teszik a vezérlést, így az iparági szakemberek értékes időt takaríthatnak meg, ezért ezek a készülékek számos alkalmazás esetében ideálisak.

www.eaton.eu/easy

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek