A jövő gyártási kihívásai

Az ipar 4.0 szellemében tartott képzés és lebegő szállítási rendszerek a Festo hannoveri standján

2016. június 09., csütörtök, 06:00

Címkék: 3D Cocooner CP Factory Festo FreeMotionHandling Hannover Messe 2016 ipar 4.0 kiberfizikai rendszer közvetlen digitális gyártás

A 2016-os Hannoveri Vásár fő témája: „Integrált ipar – Megoldások felfedezése”. A 2016. április 6-án tartott online sajtókonferencián a Festo bepillantást engedett abba, milyen új iparági technológiákra számíthatunk, és milyen kiemelt fejlesztéseket tapasztalhatnak meg a látogatók a Festo standjánál: az ipar 4.0 szellemében tartott oktatástól és képzéstől a lebegő szállítási rendszereken keresztül a Bionic Learning Network aktuális projektjeiig.

A Festo számára az ipar 4.0 elindítása egyaránt jelenti az új technológiák intenzív kutatását és a munkavállalók felkészítését már ma a jövő gyártásának kihívásaira. A Festo több szemszögből vizsgálja a gyártás átalakulását – az új technológiák kifejlesztése mellett a műszaki és szakmai oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, szem előtt tartva az ipar 4.0 követelményeit. A Festo különböző jövőbeli témái és projektjei a Hannoveri Szakvásár előtt az április 6-án tartott online sajtókonferencián kerültek bemutatásra.

Átalakuló gyártás: ipar 4.0 referenciamodell

A portfóliókezelő szoftverért felelős dr. Michael Hoffmeister nyilatkozata szerint: „Az ipar 4.0 egyik fontos eleme a minden szintre kiterjedő zavartalan kommunikáció, és ezáltal az interakcióra való képesség. Jelentős eltolódás várható a szolgáltatásorientált architektúrák irányába.” Az automatizálási piramis evolúciós átalakulásában a funkciók a felsőbb szintekről lefelé tolódnak: az alkotóelemek képesek lesznek a magasabb szintről érkező parancsok végrehajtására. A digitális finomítás folyamata egyre intelligensebb termékek előtt nyitja meg a kapukat, amelyek a továbbfejlesztett funkcióknak – többek között az önálló energiaellátásnak, az állapotfigyelésnek – köszönhetően aktív támogatást nyújthatnak a gyártási folyamat során. Az alkotóelemek ezt követően intelligens módon hálózatokat alkotnak, és minimális erőfeszítéssel konfigurálják magukat, ezáltal önállóan teljesítik a gyártási feladatokra vonatkozó különböző követelményeket.

Az ipar 4.0 egyik fontos eleme a minden szintre kiterjedő zavartalan kommunikáció, és ezáltal az interakcióra való képesség

Oktatás és képzés az ipar 4.0 szellemében

Az adatmennyiség, valamint az üzemi hálózatok és vállalati részlegek összetettségének jelentős növekedése miatt a gyártási folyamatok változóban vannak, ami új megoldásokat kíván az oktatás és képzés területén. A létesítmények üzemeltetése és folyamatos optimalizálása érdekében, az adaptálhatóság maximalizálása, a rugalmas, intelligens alkotóelemek kifejlesztése céljából a digitális, teljesen automatizált gyártási technológiák általános megismerése, valamint a digitális létesítményhálózatok struktúrájának és programozásának alapos ismerete is elengedhetetlen. Az új technológiák használatára összpontosító gyakorlati képzés eszköze a „CP Factory”, kiberfizikai kutató és oktató platform. Ez a platform egy valós gyártási létesítmény munkaállomásait másolja le, és lehetővé teszi a létesítmények programozásának, a hálózatok felállításának és sok más elem, például az energiahatékonyság vagy adatkezelés optimalizálásának a megtanulását. A CP Factory megoldás egy holisztikus tanulásgyár – egy moduláris tanulási környezet, amely felhasználható a személyzet képzésére egy adott gyártási folyamat működtetése vagy egy meghatározott munkaterület, például gyártási technológia megismerése érdekében.

A CP Factory platformhoz különböző képzési modulok adhatók: ilyen a folyamatorientált képzés a mechatronika, logisztika vagy folyamatoptimalizálás területén, vagy a szervezeti és készségszintű képzés például az interdiszciplináris együttműködés, tanulási képesség és adaptálhatóság terén. Az ún. „Egypontos leckék” keretében a szakmunkások és a vezetőség tagjai belső vagy külső szakértők által tartott, az aktuális követelmények gyakorlati aspektusaira vonatkozó képzéseken vesznek részt gyakori időközönként.

A Bionic Learning Network új fejlesztései 2016-ban

A Bionic Learning Network projektjei fejlesztési platformokként működnek, amelyek a legkülönbözőbb technológiákat és alkotóelemeket foglalják magukban. „Idén elsősorban az új gyártási tehnológiákat, például a »digitális gyártást«, valamint a könnyű szerkezeteket kutatjuk. Az egyik kiállítási darabunk is bemutatja, hogyan működhetnek majd a lebegő támogatási rendszerek a jövőbeli munka világában” – mondta dr. Elias Knubben, a vállalati bionikus projektekért felelős vezető.

3D Cocooner: Bionikus szerkezetek a szálképző fej alól

Az építészeti műveket általában emberi teljesítménynek tulajdonítjuk. Ugyanakkor az állatvilágban is lenyűgöző formákkal találkozhatunk. A méhek, darazsak és termeszek réteges fészkeket építenek, a pókok és hernyók pedig elképesztő szerkezeteket hoznak létre szálszövéssel. Ez inspirálta a Festo vállalatot a 3D Cocooner kidolgozására a Bionic Learning Network részeként. Dr. Knubben: „A hernyókhoz hasonlóan karcsú formákat és egyedi, könnyű struktúrákat sző üvegszálból. Egy kezelőrendszer gondoskodik a szálképző fej pontos irányításáról. Ezután a ragadós üvegszálfonatok laminálása következik UV-re keményedő gyanta használatával, majd a szálak összekapcsolása az összetettebb szerkezetek létrehozásához. Más 3D nyomtatási folyamatoktól eltérően ezek a szerkezetek nem rétegekben jelennek meg a felszínen, hanem szabadon jönnek létre a háromdimenziós térben. Egészen rendkívüli.”

A gömbök lebegő támogató rendszerekként képesek az emberek kiszolgálására

A 3D Cocooner révén a virtuális tervezési program közvetlenül adja át egy termék gyártási utasításait az eszközszintnek. A digitális lánc ezáltal követlenül haladhat a kezdeti koncepciótól a késztermékig anélkül, hogy keresztül kellene mennie a szokásos értékesítési, gyártási és logisztikai csatornán.

FreeMotionHandling: önállóan repülő megfogó gömbök

Ez a beltéri repülő tárgy egy ultrakönnyű karbonszálgyűrűt tartalmaz nyolc adaptív propellerrel, amelynek közepén egy integrált megfogó elemmel felszerelt elforgatható héliumgömb található. Az intelligens fedélzeti elektronikának és beltéri GPS-nek köszönhetően a gömb önálló manőverezésre képes bármely kívánt irányban, valamint képes a tárgyak felvételére és a megfelelő helyen történő letételére.

A gömbök lebegő támogató rendszerekként képesek az emberek kiszolgálására

Az emberi operátor bármikor biztonságosan és problémamentesen interakcióba léphet a repülő tárggyal. Ez új lehetőségeket nyit meg a jövő munkahelye terén: az ilyen gömbök lebegő támogató rendszerekként képesek az emberek kiszolgálására – például a fej fölött végzett műveletek során, szédítő magasságban végzett munkák esetén vagy a nehezen hozzáférhető helyekre történő szállításban. „A FreeMotionHandling ugyanakkor nem csupán egyedi repülési jellemzőinek köszönhetően lenyűgöző. A gömb 180 fokban elforgatható a megfogó elem szabad orientálása érdekében a tér minden irányában” – mondta dr. Knubben. Amikor a gömb megközelíti a megfogandó tárgyat, két beépített kamerája révén megtervezi saját jövőbeli mozgását.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek