Rekorder síkportál tömeggyártáshoz

Csomagmegoldás az összetett és rendkívül dinamikus handlingfeladatok ellátására

2017. április 28., péntek, 06:00

Címkék: anyagmozgatás CMCA Festo handling SCARA manipulátor

A rendkívül dinamikus EXCH síkportál minden sebességrekordot megdönt. 30 százalékkal gyorsabb a többi hagyományos derékszögű koordináta-rendszerű handlingrendszernél, a beruházási költségek ugyanakkor hasonlóak azokéhoz.

A Festo ezt a nagy sebességű handlingrendszert olyan összeszerelési műveletekhez fejlesztette ki, amelyek során kis méretű és könnyű, tömegesen előállított tételeket kell gyorsan és rugalmasan pozicionálni. Ez most már egyetlen cikkszám megadásával egyszerűen megrendelhető mind a handling-, mind a CMCA vezérlőrendszerekhez.

A síkportál nemcsak a gyors és rugalmas pozicionálásával emelkedik ki, hanem rugalmas munkaterületként is szolgál, amely két SCARA roboténak felel meg. Téglalap alakú munkatere is jóval nagyobb, mint a delta kinematikájú robotoké. Ezek csak kör alakú területeken képesek dolgozni, míg a SCARA robotok csak vese alakú területeken működnek. Ezért a síkportál mind tömeg – kb. 150 kg –, mind helyigény szempontjából hatékonyabb az előzőknél.

Lapos, gyors, precíz

Az EXCH rendkívül lapos, és alacsony súlyponttal, valamint egyszerűbb kerettel rendelkezik, mint a nagy sebességű párhuzamos kinematikai rendszerek. Optimalizált gyorsulási és fékezési jellemzői a szívókorongos felvétel és megfogás során 0,1 mm-es ismétlési pontosságot tesznek lehetővé.

A síkportál sebessége 5 m/s, és annak az okos megoldásnak köszönhetően, mely szerint a meghajtás keringetett fogasszíjat használó két álló EMMS szervomotorral történik, a gyorsulás eléri az 50 m/s² értéket. További előnye, hogy a két szabadsági fokú X/Y síkban a motorok egyikének mozgatására sincs szükség. A kisebb tömeg lehetővé teszi a gyors, dinamikus mozgást, és csökkenti a kopást.

Egyszerű megoldás

A CMCA révén a felhasználók egy teljes körű, telepítésre kész vezérlőcsomagot kapnak az EXCH síkportálhoz tengelyvezérlővel, 3D mozgásvezérléssel, motorvezérlővel és gépbiztonsági koncepcióval együtt. A gépépítők számára ez egy egyszerű megoldás az összetett és rendkívül dinamikus handlingfeladatok ellátására, amely ráadásul egyetlen cikkszám megadásával megrendelhető.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek