Izmos dizájn

Homokzsák lehet az új fitneszirányzat kiegészítője

2012. április 09., hétfő, 07:23

Címkék: fejlesztés fitness Maurer Kilmes Ákos Soldos Péter sparrowbag

A tavalyi esztendőben is több magyar fejlesztést, illetve alkotást, terméket ismertek el Magyar Formatervezési Díjjal. Ezek közé tartozik a Maurer Klimes Ákos és Soldos Péter által megvalósított Sparrowbag, ami nem más, mint egy tölthető homokzsák.

A Sparrowbag fejlesztői csapata egy válogatott atléta ötletét fejlesztette tovább. A piskóta alakú, öt méretben elérhető zsákok ipari textilből készülnek: a rajtuk kialakított egyedi töltőnyíláson át homokkal könnyen feltölthető. A Sparrowbag ötlete a 90-es évek elejére vezethető vissza, amikor egy tízpróbázókból álló európai válogatott tagjai a Brigham Young University (BYU) Provo City Utah (USA) egyetemén megrendezett kilenchetes alapozó edzőtáborra készültek. Akkoriban az erőnléti edzéseket irányító tréner és a sportolók közösen úgy döntöttek, hogy a válogatott edzésprogramjába új, egyszerű, de hatékony elemeket építenek be. Az egyik ilyen elem a homokkal töltött zsák lett, az esetleges edzőtermi lehetőségek hiányának alternatív pótlására. Használata egy átlagos edzéshez képest 30 százalékkal magasabb intenzitást biztosít, míg az edzéseket követő regenerációs idő csökken.

Az ötlet a lényeg

A Sparrowbag a sportszerpiac Core tréning ágazatának képviselője, amely azt jelenti, hogy a törzs izmaira fókuszálva egy gyakorlattal több izomcsoportot fejleszt egyszerre, miközben nem csak a törzs izmaira, hanem a test más izomcsoportjaira is kifejti a hatását. Az eszköz tervezésénél kiemelt hangsúlyt kapott az ergonomikus forma megtalálása, valamint az utántölthetőség kérdése. A forma a fix fogás nélküli nehezített alkalmazást támogatja, de közben kényelmesen és praktikusan használható. – Az öt méretben – 5-44 kg homoktöltetig – gyártott speciális súlyzó komfortos formájára és a töltés nyílásának technikai kialakítására szabadalmazható innovációt találtak ki a készítők.

 

 

Fél évvel a forgalomba hozatala után már számos sportág – profi, egyéni, illetve csapatsportág – beépítette erőnléti felkészülésébe az eszközt: használja többek közt a Pick Szeged férfi kézilabda csapata, a Magyar Jégkorong Válogatott Metodikai Központja, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és megjelent már aerobic órák kiegészítőjeként is. – Több mint 18 évig válogatott tízpróbázó sportoló voltam, és hozzám hasonlóan a fejlesztő csapat valamennyi tagja közel áll a sporthoz. Így a meglévő tapasztalatunkhoz kellett komponálnunk szakmai hátteret. Ennek köszönhetően tudtunk piacra dobni egy olyan terméket, amely egy induló vállalkozást gyorsan lendületbe tudott hozni. Véleményem szerint ilyen, illetve ezek a fejlesztések erősíthetik a gazdaságot. Ez a díj a legjobb bizonyíték arra, hogy a fejlődéshez nem az anyagi háttér az elsődleges, hanem jó, megvalósítható ötletek kellenek – mondta Soldos Péter alkotó.

A működési elv

A Sparrowbag kialakításának elsődleges szempontja volt, hogy azokat az izmokat mozgassa meg, amelyekre egy átlagos edzőtermi tréning során nem érintenek a gyakorlatok. A testhez ergonomikusan illeszkedő eszközön nem került kialakításra fogást könnyítő elem, és a benne lévő homoktöltet folyamatos alakváltoztatása munkára készteti a körülményesen edzhető izmokat is. A nehezített fogás meggátolja a kezek és karok erőnlétéhez képest aránytalanul nagy súlyok mozgatását, így a túlterhelés veszélye kizárt. – A tervezésnél a kihívás abban rejlett, hogy műszakilag olyan varrást kellett létrehozni, amely a komoly terhelést is jól bírta. Eleinte többrétegű zsákban gondolkodtak a megrendelők, ez azonban nehezítette a fogást, mert a rétegek elcsúsztak egymáson. Nekem egyrészt a technológiai problémákra kellett megoldást találnom, másrészt az eszközt egy izgalmas termékké fejlesztenem.

 

 

Kutatásokat végeztünk, hogy mindez milyen ipari technológiákkal valósítható meg. Ilyen esetekben az ipar általában már használ jó megoldást, csak nem mindig találkozik a két terület. Végül egy olyan vállalattal született meg az együttműködés, amely a bőriparban dolgozik. Bár speciális beállítású gépeket alkalmaznak, a gyártás esetében mégis kiemelten fontos szerepet játszik a humánerőforrás is. A gépek ugyanis elkészítik a már előre beállított igények szerint a terméket, de az akár milliméteres eltérésekre a szakemberek hívják fel a figyelmet. Az egyik varrónő például olyan metódust ajánlott, amelynek köszönhetően a felére tudtuk csökkenteni a munkafolyamat idejét. A Sparrowbag gyártása tökéletes példa arra, hogyan tud sikeresen együttműködni a technológia az emberrel – összegezte fejlesztésük részleteit Maurer Klimes Ákos.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek