Elektromos kereszt emelőegység szállítórendszerekhez

A Schnaithmann Maschinenbau GmbH száz százalékban elektromos hajtású kereszt emelőegységet (eHQE) fejlesztett

2019. november 13., szerda, 06:00

Címkék: anyagmozgatás automatizálás elektromos emelő henger emelőberendezés hajtás hajtásrendszer hajtástechnika motor Schnaithmann szállítópálya szállítószalag

Az automatizálástechnika remshaldeni szakértője az eHQE-vel megtette az első lépést a teljesen elektromos szállítórendszer megvalósításához vezető úton. A Schnaithmann az idei stuttgarti Moteken mutatja be az új egységet „Best of Automation” mottóval.

„Sok ügyfelünk egyre fontosabbnak tartja az energiahatékonyságot és az összgazdaságosságot, ezért a lehető leghamarabb le kívánják cserélni az energiahordozóként alkalmazott sűrített levegőt – fejtette ki Thilo Hottmann, a Schnaithmann ügyvezetője. – Ennek egyenes logikai következménye az elektromos komponensek fejlesztése.” Ráadásul a tisztateres környezetekben is megkönnyíti az alkalmazások megvalósítását.

A kereszt emelőegység úgyszólván a váltó szerepét tölti be a szállítórendszerekben. Segítségével párhuzamos szalagra adhatók át a munkadarabtartók, vagy 90 fokkal eltéríthető az anyagáramlás. Ehhez először kissé meg kell emelni, majd keresztirányban kell mozgatni a szállított anyagot, amihez az emelőmozgást ez idáig egy vagy két pneumatikus hengerrel valósítottuk meg.

Hibrid automatizálási megoldások a Schnaithmanntól: MCS Multi Carrier System beépített Stäubli Fast Picker TP80 nagy sebességű robottal. A kiállításon bemutatásra kerülő berendezést a Schnaithmann ipari tanulói szerelték össze.

Az új, elektromos változatban két EC hajtóműves motort alkalmazunk a lánchajtáshoz és az emeléshez. Az elektronikusan kommutált, szénkefe nélküli és ennélfogva kopásmentes, 24 V-os egyenáramú motorok kiváló hatásfokkal rendelkeznek, és fokozatmentes fordulatszám-vezérlést tesznek lehetővé. Így egyrészt rámpa alakú mozgatási profilok hozhatók létre, ami előnyös a szállított anyagra nézve. Másrészt a szállítási sebesség 5 és 15 m/perc között változtatható. A pontos pozicionálást a beépített Hall-érzékelő teszi lehetővé, aminek köszönhetően a kereszt emelőegység egyaránt használható kétállású és háromállású egységként is. Ennek köszönhetően nincs szükség további pozícióérzékelőkre, a pozicionálás biztonságáról egyetlen elektronikus tartófék gondoskodik. A motorok vezérlését a kereszt emelőegységbe beépített vezérlőmodul végzi, a kommunikáció Profineten keresztül történik. Így igény esetén széles körű hajtásdiagnosztika is végezhető.

Összehasonlítható, hogy a Schnaithmann új, eHQE elektromos kereszt emelőegysége (balra) lényegesen kevesebb beépítési helyet igényel, mint a hagyományos kereszt emelőegység

A lánchajtáshoz ez idáig használt, standard hajtóműves motor elhagyásával az új egység jóval kisebb beépítési helyet igényel lefelé. Ez különösen előnyös azokban az esetekben, amikor az ipari környezetben alkalmazott szállítórendszer alatt egy a munkadarabtartók visszaszállítását végző visszatérő ág található. Arra is következetesen ügyeltünk, hogy az új részegység gond nélkül illeszkedjen a már meglévő rendszermodulba, így bármikor egy az egyben kicserélhető.

A Schnaithmann a kereszt emelőegységet egyaránt kínálja a BS11 és BS100 görgős, valamint a BS20 és BS21 szalagos szállítórendszereihez. Az új egység minden elterjedt, 240 × 240 mm és 560 × 560 mm közötti méretű, max. 50 kg össztömegű munkadarabtartóhoz használható. Ezenkívül az új kereszt emelőegység ESD-képes is. A részegységnek most folyik a tartós tesztelése, és 2019 4. negyedévétől lesz kapható a piacon.

www.schnaithmann.de


Schnaithmann Hungaria Kft. – A legjobbak partnere

Az automatizálástechnikai rendszerek beszállítójaként ismert Schnaithmann Maschinenbau GmbH automatizálási, szerelési, anyagáramlási és anyagmozgatási feladatokhoz gyárt szállító- és szerelőberendezéseket a Stuttgarthoz közeli Remshaldenben. A Karl Schnaithmann által 1985-ben alapított vállalatnak kereken 270 munkatársa van, ebből 44 ipari tanuló. Az 50 százalékos exportrészesedésű Schnaithmann a világ minden részén jelen van. Az automatizálástechnika szakértője 2015-ben alapította magyarországi telephelyét Mezőkövesden Schnaithmann Hungaria Kft. néven.

A 18 000 négyzetméter alapterületű Schnaithmann gyár a Stuttgart melletti Remshaldenben

„A vezető rendszerszállítók között számon tartott, világszerte számos telephellyel és együttműködő partnerrel rendelkező Schnaithmann vállalat mindig új mércét állít az automatizálásban – nyilatkozta Thilo Hottmann, aki Karl Schnaithmann mellett 2019 júliusától Thomas Schill-lel együtt vezeti a vállalatot. – Széleskörű szolgáltatásainkkal minőségi megoldásokról gondoskodunk a szerelés-, anyagáramlás- és anyagmozgatás-technika terén. Ügyfeleink a tervezéstől a komponenseken át egészen a kész rendszerig mindent egyetlen, szakértő kézből kapnak.”

„Mezőkövesdi telephelyünkön 2015. óta folytatódik vállalatunk sikertörténete – ismertette Karl Schnaithmann, a vállalat alapítója. – Ügyfeleink a legjobbak partnereként tartanak számon bennünket és választják a mi szolgáltatásainkat. Ezért alapítottuk és fejlesztettük sikeresen éveken át ezt a telephelyet. Időközben egyre több, magyarországi illetőségű vállalat szavaz bizalmat szakértelmünknek és széles termékválasztékunknak.”

A Schnaithmann Maschinenbau GmbH új vezetősége: Karl Schnaithmann, Thomas Schill és Thilo Hottmann (balról jobbra)

Thomas Schill hozzátette: „A magas minőség, a gyors, helyszíni szervizszolgáltatások, a standard komponensek esetében a 24 órán belüli alkatrészszállítás, valamint az abszolút rugalmasság biztosítják ügyfeleink versenyelőnyét. Ráadásul a magyarországi telephely és a németországi központ közötti tudástranszferből származó előnyöket is élvezhetik. Hiszen csak az képes személyre szabott megoldásokat nyújtani, aki ismeri a terméket, és csak az ismeri alaposan az ügyfelek igényeit, aki szemmel tartja a történéseket.” Magyarországi munkatársaink képzése részben a remshaldeni központban zajlik, részben pedig a Magyarországra kiküldött német kollégák végzik. Ennek az állandó tapasztalatcserének köszönhetően sikerült egységes tudáshalmazt felépítenünk és azt célirányosan alkalmaznunk annak érdekében, hogy ügyfeleink igényeiből hatékony, hosszú távú megoldások szülessenek.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek