Hazai fejlesztés – „mindenkiből” lehet vegyész

Vegyiparban és biotechnológiában alkalmazható készülék a ThalesNanótól

2012. június 17., vasárnap, 08:07

Címkék: biotechnológia Gas Module kémiai reakció laboratórium reaktor ThalesNano vegyipar

Európai uniós támogatással olyan készüléket fejlesztett a ThalesNano Zrt., amelynek segítségével gyorsan és biztonságosan valósíthatók meg különböző halmazállapotú anyagok veszélyes vagy nehezen kivitelezhető reakciói.

A társaság közleménye szerint a kutatóintézetekkel szoros együttműködésben kifejlesztett termék egy magas szakmai tudással nem rendelkező ember által is könnyen használható, áramlásos kémiai technológiára épülő készülék. A termék biztosítja a gáz fázisú komponens szabályozott felhasználását extrém reakciókörülmények között is, például magas hőmérsékleten és nyomáson ezzel is lehetőséget teremtve új molekulák előállítására. A termék nagymértében kitágítja a megvalósítható kémiai szintézisek terét, emellett környezetkímélő és költséghatékony technológiai megoldást biztosít.

 

 

Érintetlen felhasználói piacokat megcélozva

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatott projekt célja, hogy a ThalesNano technológiáira alapozva, a projektben kifejlesztett termékek és szolgáltatások eddig érintetlen piaci szegmensek - mint például a kozmetikai ipar - érdeklődését felkeltsék a folyamatos áramlású csatornareaktorok iránt. A 400 millió forint összköltségű projekt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) több mint 180 millió forintos támogatásával valósul meg.

Ipari és akadémiai kutatók közös munkája

A projekt keretén belül három kutatás-fejlesztési irányvonalat valósítottak meg, amelyek közül az egyik eredménye - az úgynevezett Gas Module - már elérhetővé vált a különböző kémiai reakciókkal foglalkozó cégek és egyetemek számára. A közlemény szerint a pályázati konstrukció hangsúlyos eleme az akadémiai és ipari kutatóintézetek együttműködésének élénkítése a világviszonylatban is jelentős ipari fejlesztés megvalósulásának érdekében.

 A ThalesNano Zrt. innovatív technológiai kutató-fejlesztő cég, amely a világon vezető pozíciót tölt be a környezetbarát és folyamatos üzemű laboratóriumi méretű kémiai reaktorok piacán. A  cégnek ezen a területen széles technológiai és műszerkínálata van.

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek