Minden eddiginél jobb felbontással vizsgálhatnak emberi fehérjét

2012. július 16., hétfő, 13:43

Címkék: adenozin A2A receptorfehérje biokémia Science technika tudomány

Minden eddiginél jobb felbontással sikerült egy biológiai szempontból fontos emberi fehérjét megvizsgálniuk holland és amerikai kutatóknak, akik eredményükről a Science tudományos folyóiratban számoltak be.

Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, vajon hatékony lesz-e egy tervezett gyógyszermolekula, tudni kell, hogy a sejtek falában lévő receptorok, amelyeket megcéloznak ezek a gyógyszerek, hogyan működnek.
A szóban forgó receptorfehérjéket úgy tudják röntgensugarakkal tanulmányozni, ha előtte kristályosítják őket. Adriaan IJzerman, a Leideni Egyetem kutatója amerikai kollégáival az adenozin A2A receptorfehérjét tanulmányozta, amely az emberi testben a koffein legfontosabb receptora, és működését kapcsolatba hozták a Parkinson-kór kialakulásával is.
Az a mintegy 800 fehérje, amelyek csoportjához az A2A receptorfehérje is tartozik, a gyógyszerek mintegy felének a célpontja, ezért ezeket a fehérjéket évtizedek óta világszerte sokfelé kutatják.
A fehérje most közzétett, minden eddiginél nagyobb felbontású kristályszerkezete lehetőséget ad arra, hogy tanulmányozzák a gyógyszermolekulák pontos kötési helyét a receptoron. Eddig sohasem látott részleteket tárt fel az így elkészült felvétel, mostantól például akár azt is tanulmányozhatják, hogy milyen szerepet játszanak a vízmolekulák a receptorfehérje aktiválásában.
"Olyan ez, mintha összehasonlítanánk, amit Galilei látott primitív távcsövén azokkal a képekkel, amelyeket a Hubble űrtávcső készít" - idézte IJzerman magyarázatát a ScienceDaily Című tudományos ismeretterjesztő portál (www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120712141816.htm).

 

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek