A STANNOL professzionális forraszanyagainak új választéka

A biztonságos és ólommentes forrasztóanyagok elérhetők a TME katalógusában.

2022. június 04., szombat, 08:58

Címkék: elektronikai gyártás forrasztóanyag TME

Az elektronika területén a modern gyártási eljárások, valamint a professzionális javítási munkák az emberi egészségre biztonságos és ólommentes forraszanyagok használatát igénylik. Sajnos az ólommentes forraszanyagok magasabb üzemi hőmérsékletet igényelnek, és kevésbé sokoldalúak. Sőt, folyasztószereik gyakran tartalmaznak agresszív korrodáló anyagokat, amelyeket a szerelési folyamat befejezése után el kell távolítani, ami hosszabb PCB gyártási folyamatot jelent (még robotizált gyártási rendszerek esetén is).

A vevők számára olyan minőségi forrasztóanyagok állnak rendelkezésre, mint a német STANNOL vállalat termékei. A cég laboratóriumai forrasztóanyagok speciális ötvözeteit, valamint innovatív folyasztószereket fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik az elektronikus alkatrészek forrasztási folyamatának egyszerűsítését és felgyorsítását. A gyártó termékei mind az automatizált gyártósorokhoz, és a manuális munkákhoz is alkalmasak, amelyeket javítási szolgáltatások és elektronikus áramkörök alacsony költségű gyártása során végeznek (belső projektek, személyre szabott alkatrészek stb.). A STANNOL olyan forraszanyagokat kínál, amelyek modernek, biztonságosak az emberi egészségre és kényelmesen használhatók.

A STANNOL új forraszanyagai elérhetők a TME katalógusában

Az alábbiakban a TME katalógusában szereplő új forraszanyagok áttekintését mutatjuk be. Ezek speciális termékek, amelyeket különféle gyártási folyamatokhoz terveztek. Ide tartoznak az *alumínium és erősen oxidált felületű alkatrészek forrasztásához használt anyagok, valamint a viszonylag alacsony hőmérsékleten végzett munkákhoz tervezett forraszanyagok. A bemutatott termékek többsége olyan folyasztószert tartalmaz, amely kis mennyiségű, nem korrozív maradványt hagy maga után, és a no-clean terméknek minősül.

ALU1 sorozat

Az ALU1 forrasztóanyagot alumínium alkatrészek egymáshoz kötésére használják. A magas óntartalmú (rézadalékkal) és folyasztószer (3,5%) ötvözetnek köszönhetően az SW26 lehetővé teszi a 350°C és 400°C közötti hőmérsékleten történő forrasztást. Az optimális eredmény elérése érdekében a forrasztott részeket 250°C-ra kell előmelegíteni. Szokatlan tulajdonságai ellenére maradványokat hagy maga után, és nem tiszta terméknek minősül. A gyártó hangsúlyozza, hogy ha nagy méretű alkatrészekkel (például alumínium csövek/profilok) kell dolgozni, a forrasztópáka és a forrasztóállomás nem optimális eszköz. Az induktív eszközök és a precíziós gázégők jobb választást jelentenek az ilyen feladatokhoz. Az ALU1 forrasztóanyag 250g-os orsókban és 1mm vagy 2mm átmérőjű huzal kiszerelésben kapható.


A forrasztóanyag alumínium alkatrészek összekapcsolására szolgál

HF3 sorozat

A forraszanyagot szigorú szabványok szerint (például DIN EN 29454) fejlesztették ki, és az IEC 61190-1-3 szabvány szerinti ROL0 besorolást érték el (0% halogenidek, szerves savakon alapuló fluxus). Jellemzője, hogy a forrasztási folyamat során kis mennyiségű füst szabadul fel. A sorozat termékei száraz és kemény maradványnyomokat hagynak maguk után, korrozív tulajdonságok nélkül  (opcionálisan eltávolítható vizuális vagy elektromechanikai okokból). A gyártó a HF3 forrasztóanyagokat kézi és mechanikus forrasztásra egyaránt ajánlja, automata forrasztó adagolók használatával, gyártási és javítási munkáknál egyaránt, valamint újraforrasztásnál, felületre szerelt alkatrészekkel is. A termékek ólommentesek, és 1mm és 1,5mm átmérőjű vezetékek formájában kaphatók.

A HF32 sorozatot a szigorú nemzetközi szabványok figyelembevételével fejlesztették ki

Kristall 600 és 611 sorozatok

A Kristall termékcsalád a STANNOL megoldások zászlóshajója. A Kristall 600 egy olyan forrasztóanyag, amely elsősorban a hagyományos, kézi javítási munkákra készült. Lehetővé teszi réz, sárgaréz és előónozott alkatrészek összekapcsolását. A termék ugyanakkor halogenid- és ólommentes, folyasztószere műgyanta alapú (gyanta mentes). Egyik előnye a jó nedvesíthetőség (a forraszanyag alacsony felületi feszültsége), amelyet 280°C feletti hőmérsékleten érünk el. A legjobb forrasztási eredményeket 340°C és 360°C közötti hőmérsékleti tartományban érik el. Itt kell hangsúlyozni, hogy a Kristall gyártási folyamata során olyan alkatrészeket használnak, amelyek megfelelnek a STANNOL által lefektetett FAIRTIN szabványoknak, ami azt jelenti, hogy ezek környezetbarát forrásokból származnak olyan cégektől, amelyek jó munkakörülményeket biztosítanak dolgozóik számára.

A Kristall sorozat ólommentes forraszanyagokból áll, amelyek alkalmasak kézi forrasztásra

A Kristall 611 forrasztóanyagok hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, azonban a forrasztási folyamatok felgyorsítására készültek, aminek köszönhetően megfelelnek a gyártási (gépi) alkalmazások követelményeinek. Összetételük csökkenti a fluxus füstjének az emberi egészségre gyakorolt negatív hatását (csak enyhe szaguk van). Mindkét sorozat termékei 250g-os és 500g-os tekercsen kaphatók, 0,5mm és 1mm közötti átmérővel.

Trilence 2708 és 3505 sorozatok

A Trilence forraszanyagok halogenideket (0,5% és 0,7%) tartalmaznak. Céljuk, hogy a sorozatot a forrasztóhegyet, induktív rendszert vagy lézersugarat használó legtöbb gépgyártási folyamathoz alkalmazzák. A FLOWTIN technológia, amely az ötvözetben ezüst adalékokat tartalmazó nagy aktivitású folyasztószereken alapul, lehetővé tette a gyártó számára, hogy viszonylag alacsony (egy tipikus ólommentes forraszanyaggal összehasonlítva) üzemi hőmérsékletet érjen el 217°C és 227°C között. A Trilence sorozatot kiváló olvadási tartomány jellemzi, amely csak a forrasztási helyeken hagy átlátszó maradékot (a folyasztószer fröccsenése csökken). A tipikus huzalátmérők (0,5…1 mm) mellett a forrasztóanyag 1,2 mm átmérőjű változatban is kapható, elsősorban 500g-os orsókban.

Az 500g-os tekercs az áramkörök gépi gyártásához alkalmas

WS2413 sorozat

A WS2413 a STANNOL által kínált „legagresszívebb” forraszanyagok közé tartozik. Halogenideket tartalmazó vízben oldódó folyasztószereken alapulnak. Céljuk, hogy megkönnyítsék az olyan alkatrészekkel való munkát, amelyek felülete oxidálódhatott. Annak ellenére, hogy a termékek elsősorban rézből és sárgarézből készült vagy ónozott alkatrészek forrasztására szolgálnak, szinte minden fémmel használhatók (a rozsdamentes acél és az alumínium kivételével). Az ECOLOY TC formula lehetővé teszi mechanikailag ellenálló, alacsony elektromos ellenállású csatlakozások létrehozását 227°C-os üzemi hőmérséklet mellett. A folyasztószer korrozív tulajdonságai miatt a gyártó azt javasolja, hogy az áramkör legyen megtisztítva az esetleges maradványoktól (könnyen eltávolítható vízfürdőben).

A WS2413 forrasztóanyag lehetővé teszi erősen oxidált felületek forrasztását

ZV16 sorozat

A ZV16 forrasztókat biztonságos és hatékony precíziós munkára tervezték. Ezek 0,5–1 mm átmérőjű forrasztóhuzalok, amelyek halogenidektől mentes fluxusos maggal (1,6 tömegszázalék) vannak ellátva, amelyek szerves savakon és kémiailag módosított gyantákon alapuló aktivátorokat tartalmaznak (csökkentik a gyantafüst negatív hatását). A szerelési folyamat utáni maradék puha és ESD kefével eltávolítható, ami azt jelenti, hogy a forrasztóanyag no-clean termék. A termékek kiválóan alkalmasak precíziós, SMD rendszereket igénylő munkákra, valamint a NYÁK áramkörök furatszerelt és felületszerelt technológiában történő javítására és gyártására.

A ZV16 forrasztóanyagok puha, mechanikusan eltávolítható maradékot hagynak maguk után

Egyéb STANNOL termékek

Végezetül hangsúlyozni kell, hogy a katalógusunkban elérhető teljes STANNOL portfólió igencsak nagyszámú terméket tartalmaz. Ezek ólommentes forraszanyagok 0,3–2 mm átmérőjű huzalok formájában, lágyforrasztáshoz. Jellemzőjük a zéró vagy alacsony halogenidtartalom; a legtöbb esetben nem igényelnek tisztítást a szerelési folyamat után (no-clean), és az európai EN 29454 szabványnak megfelelően lettek besorolva. A STANNOL által kínált forrasztóanyagok tökéletesen illeszkednek mind a gépi gyártási folyamatokhoz, mind a karbantartási szolgáltatások részeként végzett kézi forrasztáshoz. A TME katalógusában szereplő STANNOL termékek nagy része közvetlenül raktárainkból elérhető, ami lehetővé teszi számunkra, hogy maximálisan csökkentsük a szállítási időt. Tekintse meg kínálatunkat az alábbi linken.

A cikk forrása:

www.tme.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek