"KSH" címke cikkei:

Nehéz munkaerőt szerezni, de még nehezebb megtartani

Nehéz munkaerőt szerezni, de még nehezebb megtartani (Cikk)

A KSH 2017-es munkaerőpiaci folyamatok vizsgálata kimutatta, hogy a gazdasági növekedés a korábbinál több területen eredményezett munkaerőhiányt, tavaly éves átlagban 23 százalékkal haladta meg a munkáltatók által betöltésre váróként jelentett álláshelyek száma az egy évvel korábbit, az utolsó negyedévben már 100-ból 2,4 álláshely volt üres. A krónikus munkaerőhiányt a belső tartalékok feltárásával is enyhíthetik a cégek, ennek rengeteg pozitív hozadéka van a cég dolgozóira nézve is, a túlóra csökkenés mellett a leterheltség is normalizálódik. A MOTIMENT módszertannal mérve egy több száz fős szervezetnél, az egyenként kimutatott alig pár másodpercnyi holt idők (mikroveszteségek) éves szinten akár tízmillió forint nagyságrendű megtakarítást rejthetnek.

9,5 százalékkal nőtt az ipari termelés novemberben (Cikk)

Az ipari termelés volumene tavaly novemberben 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat szerint 7,0 százalékos volt a növekedés - erősítette meg a részletes adatok alapján szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tovább sínylődik az építőipar (Cikk)

Az előző negyedévinél sokkal kevesebb építőipari cég szűnt meg a harmadik negyedévben, de az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint nincs ok az örömre: az utolsó negyedévben megint sok társaságot töröl majd a cégbíróság. Öröm viszont, hogy nem aktív vállalkozások jutnak erre a sorsra, és egyre kevesebb a felszámolás útján megszűnő cég.

Megtorpant az építőipar (Cikk)

A júniusi 609 után júliusban 474 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, de nem lehet felhőtlen az öröm, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint ugyanis nincs vége a megszűnési hullámnak: idén és jövőre is sok vállalkozás jut erre a sorsra.

A járműgyártás és az élelmiszeripar húzta az ipari termelést

A járműgyártás és az élelmiszeripar húzta az ipari termelést (Cikk)

Elsősorban a járműgyártás és az élelmiszeripar játszott jelentős szerepet az ipari termelés tavaly novemberi 5,8 százalékos bővülésében az Erste Bank elemzője szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy az iparbővülése továbbra is egészséges szerkezetű, ezt mutatja az is, hogy a feldolgozóipar alágainak többségében, illetve az ország minden régiójában nőtt a termelés.

Növekedett az export is (Cikk)

A kedvező ipari teljesítmény tükröződik a tavaly novemberi exporttöbbletben is az MTI által pénteken megkérdezett elemzők szerint.

Erős novemberi adatok

Erős novemberi adatok (Cikk)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett előzetes adatai szerint tavaly novemberben 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban az októberi 1,7 százalékos bővülés után. A vártnál jobb novemberi ipari termelési adat után a következő időszakban lassulásra számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Lassult az ipari termelői árak esése

Lassult az ipari termelői árak esése (Cikk)

A tavaly októberi 0,9 százalékot követően novemberben 0,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak. Az exportárak mindössze 0,1 százalékkal maradtak el az előző havitól, amikor viszont 1,1 százalékkal csökkentek; a belföldi értékesítésben viszont az októberi 0,6 százalék után 0,8 százalékos volt az árak esése - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2,7 százalékkal nőtt a GDP az utolsó negyedévben (Cikk)

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés - jelentette első gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Biztató adat a magyar gazdaságról (Cikk)

Tavaly novemberben 803,5 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, 237 millió euróval több az egy évvel korábbinál. Előzetes adatok alapján a kiviteli többlet már az első tizenegy hónapban 6,960 milliárd euró volt a 2012 egész évi 6,655 milliárd euró után.

Javulhat az ipari termelés (Cikk)

Elemzők szerint a tavaly év végi gyengébb teljesítmény után az idén, legkésőbb a második negyedévtől, javulhat az ipar teljesítménye Magyarországon. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy a nemzetközi trendekkel egybevágva csökkent az ipari termelés tavaly novemberben, de kedvező az új rendelések megugrása.

Tovább csökkentek az ipari termelői árak (Cikk)

2012 júliusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző havinál. Az árváltozást a feldolgozóipari termékek árainak csökkenése okozta, amelyben a járműgyártás ágazat árai kisebb mértékben, a vegyi anyag, termék gyártása, kohászat, fémfeldolgozás és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás jelentősebben csökkentek. – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felméréséből.

Nyár elején emelkedett az ipari termelés (Cikk)

2012 júniusában 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A bővülésben – hasonlóan az előző időszakhoz – elsősorban a járműgyártás és az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felméréséből.

Nőtt az ipari termelés volumene (Cikk)

2012 júniusában – az előzetes adatok alapján – 0,6 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

Nem hozott növekedést a június az iparban (Cikk)

2012 júniusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző havinál. Az árváltozást elsősorban a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, a járműgyártás, és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árainak csökkenése okozta. – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

Májusban csökkent az ipari termelés volumene (Cikk)

2012 májusában – előzetes adatok alapján – 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

Májusban is növekedtek az ipari termelői árak (Cikk)

2012 májusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,8 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál. Az árváltozást elsősorban a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árainak emelkedése okozta. - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

Áprilisban is csökkent az ipari termelés (Cikk)

2012 áprilisában 3,1 százalékkal alacsonyabb volt az ipari termelés, mint egy évvel korábban. A visszaeséshez elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése járult hozzá, amelyet még a járműgyártás bővülése sem tudott kompenzálni. - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

Enyhe fellendülés az ipari termelői áraknál (Cikk)

2012 áprilisában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,3 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál. Ezen belül nagyobb mértékben nőttek az árak a vegyi anyag, termék gyártása, a kohászat, fémfeldolgozás, a gumi-, műanyag- és építőanyagipar valamint az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatokban. Árcsökkenést egyedül a járműgyártás területén tapasztaltak - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelenetéséből.

Több milliárd forintot meghaladó értékű áru úszik és repül hazánkba (Cikk)

A DHL légi és tengeri teheráru szállítmányai esetében 2011-ben a legtöbb import áru Kínából, Hong Kongból, az Amerikai Egyesült Államokból, Mexikóból és Dél-Koreából érkezett Magyarországra, míg export tekintetében az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália, Dél-Afrika, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok állnak az első öt helyen. A vállalat tapasztalatai szerint az import mennyisége jóval meghaladta az exportot.

Enyhe bővülés a külkereskedelemben (Cikk)

Márciusban a kivitel forintértéke 3,5, a behozatalé 6,7 százalékkal bővült a magas bázishoz viszonyítva, ugyanakkor a devizaárfolyamok alakulása miatt az export euró-értéke 3,6 százalékkal mérséklődött, az importé alig változott, 0,6 százalékkal csökkent. Az euróban mért export 26 hónapja először csökkent éves összehasonlításban.

Csökkenést hozott az iparnak a tavasz (Cikk)

A KSH május 8-án közölt előzetes adatai alapján idén márciusában 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Nem változott az ipari termelői árak szintje (Cikk)

2012 márciusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,2 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál. Ezen belül a vegyi anyag, termék gyártása, a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás, valamint a gyógyszergyártás területén jelentősebb mértékben emelkedtek az árak – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelenetéséből.

Csökkentek az ipari termelői árak (Cikk)

2012 februárjában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Ezen belül jelentősebb mértékben estek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termékek, a kohászat, fémfeldolgozás, valamint a gép, gépi berendezések gyártása területén. Kisebb árnövekedést januárhoz képest a vegyi anyag, termék gyártásában és az energiaszektorban mértek – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelenetéséből.

Hajszálnyival csökkent az ipari termelés volumene januárban (Cikk)

Az előző év azonos hónapjához viszonyítva0,5 százalékkal mérséklődött az ipari termelés idén januárban. A kismértékű csökkenéséhez elsősorban a járműgyártás kibocsátásának visszaesése, valamint a tavalyinál enyhébb január miatti kisebb fűtésigény járult hozzá.

Februárban leginkább az energia árak mozgatták az inflációt (Cikk)

Februárban a fogyasztói árak 5,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Egy hónap alatt jelentős mértékben nőtt a háztartási energia és az élelmiszerek ára. Az átlagosnál kevésbé drágultak a szolgáltatások, míg a ruházkodási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Alig változott az ipari termelés volumene (Cikk)

Meglepte az elemzőket a januári ipari termelési adat, hiszen magasabb termelési szintre számítottak, s bár nem látnak tisztán minden folyamatot, úgy vélik, az idén nem éri el a tavalyit a termelés növekedése.

Kicsivel többet kért az ipar a termékeiért

Kicsivel többet kért az ipar a termékeiért (Cikk)

Az ipari termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek januárjában az előző hónaphoz képest. Jelentősebb mértékben nőttek a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás, valamint a gyógyszergyártás ágazat árai, a járműgyártásban és az energiaszektorban ellenben csökkenetek az árak az előző év decemberéhez képest.

Félig üres vagy félig tele a pohár?

Félig üres vagy félig tele a pohár? (Cikk)

Az elmúlt év novembere és az idei év januárja között a magyarországi munkanélküliek létszáma 475 ezer fő volt, ami lényegében megegyezett az előző év azonos időszakival. A munkanélküliségi ráta 11,1 százalékra mérséklődött.

Egy jó hír: egyre többen dolgoznak Magyarországon

Egy jó hír: egyre többen dolgoznak Magyarországon (Cikk)

Tavaly november és az idei év januárja között 3 millió 816 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma Magyarországon. Ez 40 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Elsősorban a férfiak munkaerő-piaci pozíciója javult.

A nemzetközi szállítások ellensúlyozták a belföldit

A nemzetközi szállítások ellensúlyozták a belföldit (Cikk)

A nemzetközi áruszállítás ellensúlyozni tudta a belföldi áruszállítás csökkenő teljesítményét tavaly, így összességében az árutonna-kilométerben mért szállítási teljesítmények kis mértékben emelkedtek 2011-ben. Az áru 67 százaléka közúton, 18 százaléka vasúton mozgott.

Magyar ipar: mérsékelt növekedés decemberben

Magyar ipar: mérsékelt növekedés decemberben (Cikk)

Az ipari termelés volumene decemberben 2,1 százalékkal emelkedett az azt megelőző év azonos időszakához viszonyítva, tavaly pedig összességében 5,4 százalékkal haladta meg a 2010. évit. A KSH gyorsjelentése szerint az ipari termelés motorja a járműgyártás volt.

Pozitív irányba billen a mérleg (Cikk)

Novemberben az import értékének növekedése meghaladta az exportét – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek