AutoCAD rajzokat lopó, ipari kémkedésre specializálódott kártevők

Az ESET víruskutatói új kártevőket fedeztek fel

2012. június 28., csütörtök, 14:51

Címkék: ACAD/Medre.A AutoCAD Autodesk AutoLISP acad.lsp CERT ESET Live Grid ipari kémkedés Tencent ISP

Az idén technológiájának 25 éves évfordulóját ünneplő ESET igen érdekes hírről számolt be, szakembereik egy olyan számítógépes kártevőt lepleztek le, amelyet gyaníthatóan ipari kémkedésre hoztak létre.

A felfedezett kártevőt az AutoCAD rajzállományok ellopására, illetve továbbítására fejlesztették ki. A felfedezést az ESET Live Grid (az ESET ThreatSense.Net következő generációs változata) segítette, amely korszerű, megbízhatósági értékeléseken alapuló figyelmeztető rendszer, aki képes már korai fázisukban észlelni a számítógépeken terjedő kártevőket. A felhőben található kártevőadatok valós idejű letöltése révén az ESET víruslaborja folyamatosan frissen tudja tartani a védelmet, és állandó védelmi szintet képes nyújtani. A Live Grid annyit tesz, hogy a gépünkön lévő fájlok méretét és Hash-ét összehasonlítja több millió felhasználó azonos fájljával, és ha nagyszámú felhasználónak van ilyen, akkor szűrője szerint az adott fájl biztonságosnak tekinthető. Pontosan ez segítette a leleplezést, mikor is az ESET víruslabor munkatársai a perui adatokban jelentős eltéréseket észleltek. A begyűjtött mintákból egyértelműen sikerült azonosítani, hogy az ACAD/Medre. A féreg a számítógépes tervezés egyik legismertebb eszközének, a Magyarországon is széles körben használt AutoCAD rajzállományok ellopására, illetve ezek e-mailben Kínába való továbbküldésére jött létre. Az ESET kutatói felvették a kapcsolatot az ügyben érintett Tencent nevű kínai internetszolgáltatóval, a kínai CERT-tel (Chinese National Computer Virus Emergency Response Center) és magával az AutoDesk céggel is, aki az AutoCAD programot fejlesztette és forgalmazza. A vizsgálatok szerint több tízezer rajzot sikerült már a kártevőnek ellopnia, ezek döntő többsége perui számítógépekről került illetéktelen kezekbe.

Az ESET igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, ezért haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett cégekkel, továbbá közzétettek egy az AutoCAD-hez való ingyenes önálló mentesítő segédprogramot is.

„Először az tűnt fel, hogy az ACAD/Medre.A AutoCAD-es rajzokat próbál meg küldözgetni egy kínai szolgáltató 163.com című oldalára, ami egyértelműen egy súlyos ipari kémkedés gyanúját veti fel. A fertőzött gépeken az AutoCAD 14.0 és 19.2 közötti verzió használata (AutoCAD 2000-től egészen az AutoCAD 2015-ig) esetén, a kártevő a kínai szerverekre továbbítja minden egyes újonnan létrehozott .DWG kiterjesztésű rajzállományt. Maga a fertőzés az AutoLISP acad.lsp indítóállományát támadja meg. Mondani sem kell, ez a módszer a szellemi termékek létrehozói és jogos tulajdonosai számára milyen kellemetlen, de tovább gondolva a szabadalmi eljárások intézése kapcsán is okozhat komoly problémát az, ha még a termelés megkezdése előtt a bűnözők hozzáférhetnek különféle, akár stratégiai fontosságú tervekhez. Az sem elképzelhetetlen, hogy az eredeti szellemi tulajdonosok helyett majd a jogbitorló tolvajok fognak elsőként a szabadalmi hivatalhoz fordulni” - nyilatkozta Righard Zwienenberg, az ESET főmunkatársa. Az ESET folyamatosan kapcsolatban áll a perui hatóságokkal a további nyomozás segítésében.

Bár a kimutatásban nem szerepel Magyarország, itthon is érdemes résen lenni, hiszen a vírusok nem állnak meg az országhatároknál, és az AutoCAD termékei hazánkban is népszerűek.

- Egy ilyen incidens az ipar minden területén beláthatatlan károkat okozhat - emelte ki az eset kapcsán Béres Péter, az ESET termékeit Magyarországon képviselő Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója. A gépek ellenőrzése során a vírusirtó használata mellett árulkodó jel lehet az is, hogy a rajzállományokat tartalmazó mappáinkban "acad.fas" illetve "cad.fas" nevű állományokat találunk.

Juraj Malcho, az ESET kutatási igazgatója szerint erősen gyanítható, hogy az említett kártevőt kifejezetten ipari kémkedés céljából hozták létre, és igen fontos, hogy a további károkozást mihamarabb megakadályozzák. Szerencsére az említett partnerek - a Tencent ISP, a kínai CERT valamint az AutoDesk is mindent megtettek az incidens részletes tisztázása, és a kártékony weboldalak lekapcsolása érdekében.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek